BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

pdfDers Kredileri ve İçerikleri

Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:

Bölüm Başkanı:Prof. Dr. Sibel DEMİR KANMAZALP

 

Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu

Elektronik ve Otomasyon Bölümü

Şehitkamil/GAZİANTEP

Tel: +90 342 3371137

e-posta: sibeld@gantep.edu.tr

  

Amaç: Küresel düzeyde hizla degisen pazar ve rekabet kosullari nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelisim içerisinde bulunan Biyomedikal sektöründe, teknolojik gelismeleri takip edebilen, hayat boyu ögrenme perspektifinde her zaman güncel bilgiyi arastiran, çevresiyle iletisimi kuvvetli, üst yönetimden aldigi emir ve direktifleri alt kademe çalisanlara anlayacaklari sekilde aktarabilen, mesleginin gerektirdigi etik ilkelere uyan, yöneticilik vasfina sahip, sosyal, bilgili, girisimci biyomedikal teknikerleri yetistirmek.

  

Kazanılan derece: Biyomedikal Cihaz Teknikeri

  

Derece Seviyesi: Ön lisans

  

Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yükseköğretime Giriş Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.

  

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4,00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

  

Program Profili: Eğitim süresi 2 yıl olan Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programında, Devre analizi, Sayısal Elektronik, Laboratuar Cihazları, Yaşam Destek, Fizyolojik izleme cihazları, Mikrodenetleyiciler gibi konularda hakkında uygulamalı bilgiler edinmektedirler. 

 

Ayrıca 5. ve 6. dönemde İş Yeri Eğitimi ile öğrencilerin mesleki pratik becerilerin yanı sıra genellikle kent merkezindeki resmi/özel hastaneler ve medikal cihaz satış/bakım/onarım kurumlarında işleyiş hakkında bilgi ve tecrübe edinmeleri sağlanmaktadır.

 

Mezunların İstihdam Profilleri

 Programdan mezun olacak ögrenciler, 2 yillik ögrenimleri boyunca aldiklari (Bilgi ve Iletisim Teknolojisi, Elektrik-Elektronik devreler analizi, Mikrodenetleyiciler, Anatomi ve Fizyoloji, Biyomedikal cihazlar vd.) derslerde biyomedikal cihazlarin çok degisik ortamlarda kullanimi, montaji, kalibrasyon ayarlari ve arizalari ilgili bilgi ve becerilerle donatilacaklardir. Biyomedikal Cihaz Teknolojisi ön lisans programindan mezun olan ögrenciler, “Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Teknikeri” unvani alabileceklerdir. Program mezunlari MYK kurumunun belirlediği 2 standarda göre çoğunlukla satış tanıtım elemanı ile klinik destek ya da bakım onarım elemanı olarak çalışabilirler. Yine mezunlar kendi girisimlerini yapabilecekleri gibi; kamu ve özel sektör kuruluslarinin biyomedikal cihaz teknik servislerinde, kalibrasyon birimlerinde, hastanelerin kendi biyomedikal cihaz servislerinde ve kalibrasyon birimlerinde ihtiyaç duyulan bilisim personeli açigini doldurabileceklerdir.

  

Program Çıktıları: Mezunlar Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

 

 1. Elektrik-Elektronik alani ile ilgili temel kavramlari tanimlar.

 2. Elektronik devre elemanlari hakkinda bilgi sahibi olur, elektrik-elektronik devrelerinin analizini yapar.

 3. Elektrik-elektronik devre ve elemanlari üzerinde gerekli ölçümleri yapar.

 4. Anatomi ve Fizyoloji ile ilgili temel kavramlari tanimlar.

 5. Sayisal elektronik elemanlari ve sistemleri hakkinda yeterli bilgi ve beceri sahibi olur, sayisal devre tasarimi yapar.

 6. Elektromekanik ve hidrolik-pnömatik sistemler hakkinda yeterli bilgi ve beceri sahibi olur.

 7. Mikrodenetleyicili sistem tasarimi yapar.

 8. Biyomedikal cihazlarin çalismasi hakkinda bilgi sahibi olur.

 9. Imalatçi el kitaplarini kullanarak biyomedikal cihazlarin montajini, kalibrasyonunu, onarimini ve bakimini yapar.

 10. Elektronik devreler üzerinde ariza analizi yapar, ariza gidermek konularinda beceri sahibi olur

 11. Alaninin gerektirdigi en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansi temel düzeyinde bilgisayar yazilimi ile birlikte bilisim ve iletisim teknolojilerini kullanir.

 12. Tibbi bilisim ve tibbi cihazlarda biyolojik tehlikeler konusunda bilgi sahibi olur.

 13. Meslegi için gerekli matematiksel hesaplama ve analizleri yapar.

 14. Biyomedikal cihaz teknolojileri alaninda kalite güvence ve standartlarini bilir.

 15. Hastanelere ait elektrik ve mekanik projelerinin çizimi hakkinda bilgi sahibi olur ve bilgisayar ortaminda çizimini yapar.

 

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4,00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

 

Eğitim Şekli: Örgün Öğretim

 

Tüm Hakları Saklıdır. © 2024