ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ
DOĞALGAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:
Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Hakan TUTUMLU
Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu
Elektrik ve Enerji Bölümü
Şehitkamil/GAZİANTEP
Tel: +90 342 3371137
e-posta: htutumlu@gantep.edu.tr
PROGRAMIN AMACI:
Elektrik Programın amacı kamu ve özel sektörün aradığı elektrik mesleki bilgi ve beceri ile donatılmış, günün teknolojisini takip eden ve kendini geliştirmeye devam eden, mühendis ile teknisyen arasında köprü görevi gören nitelikli ara teknik eleman ihtiyacını karşılamaktır.
Bölüm mezunları, tekniker unvanlı nitelikli elemanlar olarak, her türlü tesisin kurulmasında, işletmelerin sürekli çalışmasında, elektrikli cihaz ve aletlerin kontrolü, bakımı ve tamiratında, fabrikalarda, üretimin sürekliliğinde, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında görev alırlar.
MEZUN KAZANIMLARI:
Temel Bilim ve Teknikerlik İlkelerinin Anlaşılması: Öğrencilere matematik, fizik, elektrik-elektronik ve bilgisayar bilimleri gibi temel alanlarda güçlü bir temel sağlamak.
Elektrik Programı: Elektrik programını bitiren bir öğrenci genel olarak aşağıdaki bilgi, beceri ve alışkanlıkları kazanarak mezun olur.
• Elektrik ve elektronik devre bileşenlerinin temel ilke ve prensiplerini bilir.
• Yarı iletken elektronik devre elemanlarını tanır, bu elemanlarla elektrik makinalarının ve güç sistemlerinin kumanda edilme tekniklerini bilir.
• Elektrik ve elektronik sistemlerinin bakım ve arıza bulma tekniklerinde bilgi ve uygulama yeteneği kazanır.
• Elektrik makinaları sarım tekniğini ve projelendirilmesini öğrenir, bireysel çalışmalarla uygulamasını gerçekleştirir.
• Bilgisayar destekli tasarım programlarını kullanarak baskı devre ve tesisat projelerini çizmeyi öğrenir.
• Modern kumanda devrelerini tanır, programlanabilir lojik kontrol cihazlarını(PLC) programlama ve kullanma yeteneği kazanır.
• Elektrik kumanda devre elemanları ile kumanda problemleri çözme becerisi kazanır.
• Elektrikte ve elektronik devrelerde ölçme yapma, bilgi ve becerisini uygulama yeteneği kazanır.
• Elektrik makinalarını tanır, kullanılması ve davranışları hakkında bilgi ve uygulama becerisi kazanır.
• Elektrik devrelerinde kullanılan elektrik kontrol üniteleri ve güç sistemleri hakkında bilgi ve uygulama tecrübesi kazanır.
• Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve tesisat planları konusunda bilgi sahibi olur.
MEZUNLARIN KARİYER HEDEFLERİ:
Elektrik programından mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, özel işyerlerinde, sivil toplum kuruluşlarında veya kendi işyerlerini açıp çalışabilmektedirler. Ayrıca elektrik, elektronik ve haberleşme (TELEKOM gibi) sektöründe, ulusal ve çok-uluslu şirketlerde; EİE, TEİAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ gibi kamu kurumlarında, radyo ve TV yayın kuruluşlarında, internet hizmetleri ile ilgili kuruluşlarda ve sağlık sektöründe proje çizim, araştırma - geliştirme (AR-GE), üretim ve pazarlama (satış elemanı) bölümlerinde teknik tanıtım birimlerinde çeşitli iş olanaklarını elde edebilmektedir.
MÜFREDAT:
Programdaki derslerin kredisi toplam 120 AKTS dir.