RADYO VE TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

RADYO VE TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:

Bölüm Başkanı:Prof. Dr. Sibel DEMİR KANMAZALP

Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu

Elektronik ve Otomasyon Bölümü

Şehitkamil/GAZİANTEP

Tel: +90 342 3371137

e-posta: sibeld@gantep.edu.tr

Amaç: Toplumun haberdar olma, eğlenme, bilgilenme, etkileşim, paylaşma gibi önemli ihtiyaçlarını karşılayan radyo ve televizyonun yapım ve teknik özelliklerini bu sahada çalışmak isteyen öğrencilere aktarmak programın genel amacıdır. Bu doğrultuda stüdyonun ana unsurları, cihazların kullanım pratikleri, kurgu-montaj teknikleri, ışık, görüntü, renk ve estetik gibi temel kavramlarla birlikte program yapım aşamaları, program türleri, içerik üretimi, format tasarımı gibi yapım basamaklarının öğrenimi ile Radyo ve Televizyon kanallarının ve genel anlamda sektörün beklentilerini karşılayacak, sorumluluk duygusu gelişmiş, alanının gerektirdiği becerilere sahip nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Kazanılan derece: Radyo ve Televizyon Teknikeri

Derece Seviyesi: Ön lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları: Radyo ve Televizyon Teknolojisi programına öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre ÖSYM tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4,00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

Program Profili: Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı, Radyo ve Televizyonda kameraman, ışıkçı, sesçi, kurgucu, yönetmen, görüntü yönetmeni gibi meslek gruplarına yönelik ihtiyacı sağlayacak teknik elemanları yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, mesleki bilgilerin yanı sıra meslek etiği ile ilgili zorunlu dersleri de içermektedir. Eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır. Böylece, Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı; iletişim, girişimcilik, estetik, kitle iletişimi, Türk sinema tarihi, haber teknikleri, halkla ilişkiler, reklamcılık gibi konularda teorik ve pratik bilgilere sahip olarak disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayıp çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir.

Program Çıktıları: Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler;

Ø  Radyo, televizyon ve sinemanın üretim süreçlerini ve bu süreçte kullanılan teknik ekipmanları ve yaratıcı yaklaşımları bilir.

Ø  Radyo Televizyon Programcılığı alanında öğrendiği temel kavramları pratikte uygulama becerisini kazanır.

Ø  Radyo, Televizyon ve Sinema alanında yapım süreçlerini planlayarak bunları uygular.

Ø  Alanıyla ilgili gelişmeleri takip ederek sürekli kendini geliştirip sorunlar karşısında çözüm önerileri üretebilir.

Ø  Radyo, televizyon ve sinema alanında bir projeyi tasarım, çekim ve çekim sonrası aşamalarını takip ederek gerçekleştirir.

Ø  İletişim ve medya çalışmaları alanındaki gelişmeleri, yeni yaklaşımları, araştırmaları takip ederek kendisini sözlü ve yazılı olarak ifade eder.

Mezunların İstihdam Profilleri

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci medya sektöründe yapım ve yayın elemanı olarak istihdam edilebilir. Radyo Televizyon Teknolojisi Bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarına Dikey Geçiş Sınavı ile lisans derecelerine başvuruda bulunabilir.

Üst Derece Programlara Giriş

·        Yeni Medya

·        Yeni Medya Ve İletişim

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4,00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Eğitim Şekli: Örgün Öğretim