MAKİNE VE METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
İMALAT YÜRÜTME SİSTEMLERİ OPERATÖRLÜĞÜ PROGRAMI
Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:
Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Cemile Emel YAZ
Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Şehitkâmil/GAZİANTEP
Tel: +90 342 3371137
e-posta: ekirlangic@gantep.edu.tr
PROGRAMIN AMACI:
İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü (Manufacturing Execution Systems, MES), gerçek zamanlı kalite veri kontrolleri, verim ve performans izleme, spesifikasyonların ve iş kurallarının otomatik olarak uygulanması ve üretildiği gibi makine veya birim izlenebilirliği sağlayarak üretimde insan hatasını ortadan kaldırmaya yönelik bir programdır. MES yani Üretim Yürütme Sistemi üretim aşamalarında makine, hat, yarı mamul ve mamul takibini sağlamak, bu takip için gerekli verileri toplamak, bu veriler ışığında raporlar ve analizler yapılmasını sağlamak için kullanılan bir sistemdir. Buna en yakın program adı ise “İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü” olarak görülmektedir. Programın isminde “Operatörlük” olduğu için öğrenciler tarafından tercih edilebilirliğinin yüksek olacağı düşünülmektedir.
MEZUN KAZANIMLARI:
Temel Bilim ve Teknikerlik İlkelerinin Anlaşılması: Öğrencilere matematik, fizik, elektronik ve bilgisayar bilimleri gibi temel alanlarda güçlü bir temel sağlamak.
İmalat Yürütme Sistemleri Operatörü: üretim süreçlerinin kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamak için görev alan kişidir. Üretim operatörleri, gerekli araçları kullanarak üretim süreçlerinin kalitesini ve verimliliğini ve dolayısı ile işletmenin verimliliğini arttırırlar. İmalat Yürütme Sistemleri Operatörleri; şirketlerin belirlenen üretim plan ve programlarına, kalite ve maliyet hedeflerine uygun olacak şekilde üretim faaliyetleri geliştirirler, standartlara uygun üretim yapılmasını sağlarlar hem işi hem de personelleri yönlendirecek yetenekler kazanırlar.
MEZUNLARIN KARİYER HEDEFLERİ:
Sahada ihtiyaç olan İmalat Yürütme Sistemleri Operatörü olarak endüstride klasik ve modern tekniklerle üretim gerçekleştiren çözüm ortaklarında iş bulacaklardır. Diğer bir taraftan, teknoloji seviyesi yüksek üretim gerçekleştiren işletmelerde Operatör, Üretim Şefi, Üretim Sorumlusu gibi iş pozisyonlarında iş bulabileceklerdir.
MÜFREDAT:
Programdaki derslerin kredisi toplam 120 AKTS dir.