MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:
Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Okan ÇELİK
Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojisi Bölümü
Şehitkamil/GAZİANTEP
Tel: +90 342 3371137
e-posta: okancelik@gantep.edu.tr
PROGRAMIN AMACI:
Otomotiv programı, öğrencilere otomotiv endüstrisinde gerekli temel bilgi ve becerileri kazandırır. Motor teknolojileri, otomotiv elektriği, güç aktarma organları, hareket kontrol sistemleri, otomotiv elektroniği, araç bakım ve onarımı gibi konuları kapsayan program, teorik bilgileri pratik uygulamalarla pekiştirir. Mezunlar, otomotiv teknisyeni, servis danışmanı veya bakım-onarım uzmanı olarak çalışabilirler. Program, sektördeki yeni sistemleri tanıma, uygulama ve araç bakımında sorunları çözme kabiliyetine sahip, kalite güvence dahil iş hazırlama, tasarım ve işletim sistemlerinde görev alabilecek donanımlı teknik elemanlar yetiştirmeyi hedefler.
MEZUN KAZANIMLARI:
Temel Bilim ve Teknikerlik İlkelerinin Anlaşılması: Öğrencilere matematik, fizik, mekanik ve bilgisayar bilimleri gibi temel alanlarda güçlü bir temel sağlamak.
Otomotiv teknikeri: Eğitim süresi 2 yıl olan Otomotiv Programında, Buji Ateşlemeli Motorların Yakıt ve Ateşleme Sistemleri, Elektrikli ve Hibrid Taşıtlar, Bilgisayar Destekli Teknik Resim, Dizel Motorlar ve Yakıt Enjeksiyon Sistemleri, Güç Aktarma Organları, Otomotiv Elektriği, Otomotiv Elektroniği, Hareket Kontrol Sistemleri, Motor Test ve Ayarları gibi konular hakkında uygulamalı bilgiler edinmektedirler.
MEZUNLARIN KARİYER HEDEFLERİ:
Otomotiv programından mezun olan öğrenciler, otomotiv teknisyeni, servis danışmanı, oto elektrikçisi, yedek parça uzmanı, kalite kontrol teknisyeni, satış temsilcisi veya filo yöneticisi olarak çalışabilirler. İş imkânları arasında otomotiv firmaları, servisler, oto tamir atölyeleri ve araç muayene istasyonları bulunmaktadır.
MÜFREDAT:
Programdaki derslerin kredisi toplam 120 AKTS dir.