TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

pdfDers Kredileri ve İçerikleri

Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Sinem GÜNEŞOĞLU


Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu MYO
2.Organize San. Başpınar Şehitkamil/Gaziantep
Tel: 0342 337 11 37
e-posta:sgunesoglu@gantep.edu.tr

 

Amaç:  Tekstil sektörünün tüm alanlarında görev alabilecek ve üretim sektörünün ara insan gücü ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte öğrenciler yetiştirmek, aldığı temel eğitimi üretime dönüştürebilen, üretim öncesi planlama ve tasarım yapabilen, tekstil terbiyesi, iplik üretimi, dokuma üretimi, kalite kontrol ve üretim safhalarının tümünde uygulama becerileri ile girişimci, iletişim yönleri güçlü, problem çözme yeteneğine sahip, yenilikleri takip eden ve gerekli donanıma sahip bireyler yetiştirmek temel hedeflerdir.

 

Kazanılan Derece: Tekstil Teknikeri

 

Derece Seviyesi: Ön Lisans

 

Kabul Ve Kayıt Koşulları: Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir.

 

Yeterlilik Koşulları Ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

 

Program Profili: Tekstil Teknolojisi Programı, iş dünyasının aradığı kriterlere uygun, iş birliğine açık, teknolojik değişimleri yakından takip edebilen, fırsatları iyi değerlendirebilen tekstil teknikeri yetiştirmek amacıyla, 5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Program, YÖK’ün ve üniversitenin belirlemiş olduğu zorunlu ve seçmeli derslerin yani sıra, mesleğe yönelik zorunlu ve seçmeli mesleki derslerden oluşmaktadır. Zorunlu dersler, YÖK veya üniversite tarafından belirlenen ve tüm programlar için mecburi olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir. Mesleki dersler, mesleğe ilişkin yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir. Mesleki dersler, mesleki yeterliklere göre ilgili mevzuat ve müfredat çerçevesinde ders planından seçilerek uygulanmaktadır. Seçmeli dersler, öğrencinin bireysel ve yaşam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazandırılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilen mesleki ve sosyal içerikli derslerden oluşur. Programda uygulanacak meslek dersleri ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri dikkate alınmaktadır. Öğrencinin ilgili sektörde yapacağı pratik ve uygulamalı olan iş yerlerindeki endüstriye dayalı eğitim, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esas ve usuller çerçevesinde yapılır.

 

Program Yeterlilikleri (Çıktıları): Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler;

1.       Matematik ve fen bilimlerini tekstil alanında uygulayabilme becerisi kazanır.

2.       Tekstil lifleri, tekstil yüzey üretim yöntemleri, terbiye-bitim ve konfeksiyon işlemleri hakkında temel bilgilere sahip olur

3.       İplikçilikte yarı mamul ve mamullerin, tekstil liflerinin özelliklerini tespit etme ve değerlendirme yeterliliği kazanır.

4.       Kısa ve uzun lif iplikçilik sistemlerinin, modern iplikçilik sistemlerinin üretim süreçlerini, üretim parametrelerini ve elde edilen ürün özelliklerini bilir.

5.       Tekstil mamullerinin ön terbiyesi işlemlerini, yapılışını ve makinelerinin özelliklerini bilir.

6.       Tekstil mamullerinin boyama ve baskı işlemlerini, yapılışlarını, makinelerinin özelliklerini bilir.

7.       Tekstil mamullerinin apre işlemlerini, yapılışını ve makinelerinin özelliklerini bilir.

8.       Dokuma kumaş üretiminde mevcut teknolojileri tanıma ve uygulayabilme becerisine sahip olur.

9.       Örmecilikte mevcut teknolojileri tanıma ve uygulayabilme becerisine sahip olur.

10.    Dokusuz yüzey üretiminde mevcut teknolojileri tanıma ve uygulayabilme becerisine sahip olur.

11.    Teknik tekstiller, uygulama alanları ve üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.

12.    Çevre sorunları, etik, sağlık, iş güvenliği gibi güncel konularda sorumluluk bilinci kazanır.

13.    Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliğin önemini kavrar; araştırma teknik yöntemlerini, bilgi- iletişim teknolojilerini mesleki gelişimini destekleyecek düzeyde kullanabilme becerisi kazanır.

14.    Yasam boyu öğrenmenin gerekliliği ve kendini sürekli yenileme bilinci kazanır, etkin iletişim kurar, toplumsal duyarlılığı gelişir.

15.    Kalite kontrol süreç ve uygulamalarını, işletme organizasyonunu bilir. Mesleki bilgisini uygulama becerisi kazanır, üretim planı yapar.

 

İstihdam Olanakları: Bu programdan mezun olan tekstil teknikerleri, çeşitli tekstil işletmelerinde (üretim, kalite güvence, araştırma-geliştirme, satiş, satın alma, planlama ve ihracat birimlerinde), tekstil materyali (elyaf, iplik, kumaş, konfeksiyon ürünü), aksesuarları, tekstil makinaları, boyaları ve kimyasalları ticareti yapan firmalarda (teknik ve satış-pazarlama elemanı olarak), araştırma kurumları ve laboratuvarlarda,  üretim hatları ile eğitim departmanlarında çalışma olanağına sahiptir.

 

Üst Derece Programlarına Geçiş: Programdan mezun olan öğrenciler: 

Önlisans derecesine sahip mezunlar, Dikey Geçis Sınavıyla, YÖK’ün belirlediği kriterlere göre örgün ve/veya açıköğretim lisans programlarına geçiş yapabilirler.

 

Mezuniyet Koşulları: Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

 

Eğitim Şekli: Örgün Öğretim

 

Tüm Hakları Saklıdır. © 2024