ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ
ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mehmet Ali ÖZÇELİK
e-posta: ozcelik@gantep.edu.tr
Program Koordinatörü: Mehmet BOSTANCIERİ
e-posta: bostancieri@gantep.edu.tr
Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu
Elektronik ve Otomasyon Bölümü
Şehitkamil/GAZİANTEP
Tel: +90 342 3371137
Amaç: Elektronik Teknolojisi Programının amacı alanında yeterli bilgiye ve yetkinliklere sahip, üretim, tasarlama ve modelleme programlarını kullanabilen, bilgisayar yazılım mantığını kavrayabilen, elektronik devre elemanlarının yapısını ve çalışması bilen, atık malzemeleri geri dönüştürme bilincine sahip çevreye duyarlı birer teknik eleman olması, edindiği bilgileri endüstriyel sistem ve donanımlara uygulayabilen teknikerler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Program dersleri, Gaziantep Üniversitesi Öğretim üyeleri ve Öğretim görevlileri tarafından yürütülmekte ve Elektronik Teknolojisi alanında piyasada aranır özellikte eğitim ve öğretim verilmektedir.
Kazanılan Derece: Elektronik Teknikeri
Derece Seviyesi: Ön lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 109 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Program Profili: Eğitim süresi 2 yıl olan Elektronik Teknolojisi Programında, Bilgisayar Uygulamaları, Doğru Akım Devre Analizi, Ölçme Tekniği, Alternatif Akım Devre Analizi, Elektronik, Bilgisayar Destekli Tasarım, Sayısal Elektronik, Arıza Analizi. Kontrol Sistemleri, Güç Elektroniği, Mikrodenetleyiciler, Elektrik Motorları ve Sürücüleri, Programlanabilir Denetleyiciler gibi dersler verilmektedir.
Ayrıca 5. ve 6. dönemde intörn programı (İş Yeri Eğitimi) ile öğrencilerin mesleki pratik becerilerin yanı sıra kamu, özel sektör işletmelerindeki işleyiş hakkında bilgi edinmeleri sağlanmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Elektronik Teknolojisi ön lisans programından mezun olan öğrenciler “Elektronik Teknikeri' unvanı alabilecekler ve bu unvanla, fabrikaların imalat, arıza, bakım süreçlerinde Elektronik ile ilgili çeşitli proseslerde çalışma imkânı bulabileceklerdir. Yine, endüstriyel üretim yapan ve otomasyon teknolojilerinin kullanıldığı her alanda tekniker olarak istihdam edilebilecektir
Program Çıktıları: Mezunlar Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Üst Derece Programlara Giriş
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Enerji Yönetimi, Fizik Mühendisliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Uzay Mühendisliği
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Eğitim Şekli: Örgün Öğretim