ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

Şehitkamil/GAZİANTEP

Tel: +90 342 3371137

e-posta: sibeld@gantep.edu.tr

Amaç: Elektronik haberleşme teknolojisi programı, öğrencilere elektronik, haberleşme ve yazılım tekniklerinin birleştirilmesi ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu program, endüstriyel otomasyon, yazılım, akıllı sistemler ve benzeri alanlarda çalışmak için gerekli olan becerileri öğrencilere sağlar. Ayrıca, problem çözme, proje yönetimi, takım çalışması, iletişim ve liderlik gibi becerilerini geliştirerek, onları iş dünyasında başarılı kariyerlere hazırlar. Elektronik haberleşme teknolojisi programı, öğrencilerin teknolojik gelişmeleri takip edebilme, yenilikçi fikirler üretebilme ve güncel teknolojik sorunlara çözümler bulabilme yeteneklerini de artırır.

Kazanılan derece: Elektronik Haberleşme Teknikeri

Derece Seviyesi: Ön lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yükseköğretime Giriş Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4,00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

Program Profili: Eğitim süresi 2 yıl olan Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programında, Bilgisayar Uygulamaları, Doğru Akım Devre Analizi, Elektrik ve Elektronik Ölçmeleri, Alternatif Akım Devre Analizi, Analog Elektronik, Bilgisayar Destekli Tasarım, Sayısal Elektronik, Mikroişlemciler/Mikrodenetleyiciler, Haberleşme Teknikleri, Programlanabilir Denetleyiciler, Kontrol sistemleri, Sensörler, Bilişim Ağları Mimarileri gibi konular hakkında uygulamalı bilgiler edinmektedirler.

Ayrıca 5. ve 6. dönemde İş Yeri Eğitimi ile öğrencilerin mesleki pratik becerilerin yanı sıra kamu, özel sektör işletmelerindeki işleyiş hakkında bilgi ve tecrübe edinmeleri sağlanmaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu program mezunlarının iş alanları ve çalışma olanakları oldukça geniştir. Mezunlar; elektronik ve haberleşme teknolojilerinin üretildiği, transfer edildiği, satıldığı ve pazarlandığı pek çok özel sektör ve kamu kurumlarında çalışabilmektedirler. Program mezunlarının iş bulma olanaklarının yoğun olduğu sektörler aşağıda sıralanan alanlarda vardır. Ülkemizde ve yurt dışında hızla büyüyen telefon ve internet sektöründe hizmet veren kamu ve özel sektör kuruluşları,

Ø  Savunma sanayinin elektronik haberleşme birimleri,

Ø  Kamu ve özel Televizyon-Radyo sektörü,

Ø  Mobil haberleşme (GSM) şirketleri,

Ø  Uydu haberleşme sektörü,

Ø  Bilgi iletimi ve dağıtımıyla ilgili üretim, bakım ve onarım veren her türlü sektör,

Program Çıktıları: Mezunlar Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ø  Elektrik, elektronik devre ve bileşenlerinin temel ilke ve prensiplerini bilir.

Ø  Elektronik haberleşme sistemlerine ilişkin radyo dalgalarının temel özelliklerini bunların haberleşmede kullanılışını ve modülasyon ilkelerini tanır.

Ø  Telefon setini ve iletişim sistemlerini tanır, telefon kumanda ve bağlantı sistemleri de bilgi ve beceri kazanır.

Ø  Modern telefon santralleri, devre ve paket anahtarlama yöntemlerine uygulanan bilgisayar kontrollü anahtarlama dahil, modern anahtarlama ilkelerini ve trafik kavramlarını bir sistem anlayışı içinde öğrencilere kazandırır.

Ø  Televizyon ve Radyo tekniğinde ileri elektronik bilgi, beceri ve onarım yeteneği kazanır.

Ø  Fiber Optik Haberleşme Sistemi, Uydu Haberleşme Sistemi ve GSM Haberleşme Sistemlerinde bilgi ve beceri kazınır.

Ø  Mikroişlemcilerin programlanması ve mikroişlemci ile kumanda edilen sistemlerin kurulmasına ve kullanımına ilişkin ileri mikro elektronik bilgisini öğrenir.

Ø  Bilgisayar kontrollü haberleşme sistemlerine yönelik bilgisayar ağlarının çalışma prensiplerini, işletilmesini ve uluslararası haberleşme standartlarını öğrenir.

Ø  Bilgisayar donanımını, mesleki paket programları ve bilgisayar dilinde programlamayı öğrenir.

Üst Derece Programlara Giriş

Ø  Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği

Ø  Elektrik Öğretmenliği

Ø  Elektronik Mühendisliği

Ø  Elektronik Öğretmenliği

Ø  Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği

Ø  Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Ø  Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği

Ø  Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği

Ø  Enerji Öğretmenliği

Ø  Fizik

Ø  Havacılık Elektrik ve Elektroniği

Ø  Kontrol Öğretmenliği

Ø  Meteoroloji Mühendisliği

Ø  Telekomünikasyon Mühendisliği

Ø  Telekomünikasyon Öğretmenliği

Ø  Uçak Elektrik-Elektronik

Ø  Uzay Mühendisliği

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4,00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Eğitim Şekli: Örgün Öğretim