TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ
GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Sinem GÜNEŞOĞLU
Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu MYO
2.Organize San. Başpınar Şehitkamil/Gaziantep
Tel: 0342 337 11 37
e-posta:sgunesoglu@gantep.edu.tr
Amaç: Uluslararası nitelikli eğitim ve öğretim olanakları sunarak, toplum ve giyim endüstrisinin ihtiyaçları doğrultusunda görev ve sorumluluk alabilecek, mesleğin gerektirdiği etik değerlere bağlı, ekip çalışmasına yatkın, ürün ve sistem tasarımları konularında donanımlı, edindiği teorik bilgileri uygulamaya çevirebilen, teknolojiye açık, yaratıcı, mesleki problemleri çözmeye yönelik bilgi ve beceriye sahip nitelikli bireyler yetiştirmektir.
Kazanılan Derece: Giyim Üretim Teknikeri
Derece Seviyesi: Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları: Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Program Profili: Giyim Üretim Teknolojisi Programı, giyim üretim teknikeri yetiştirmek amacıyla 5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Giyim Üretim Teknolojisi programı, kadın giysi modelisti yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, YÖK’ün ve üniversitenin belirlemiş olduğu zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra, mesleğe yönelik zorunlu ve mesleki dersler ile seçmeli derslerden oluşmaktadır. Programda uygulanacak meslek dersleri ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri dikkate alınır.
Böylece, Giyim Üretim Teknolojisi eğitim programı öğrencilere öğrenimleri esnasında verilen mesleki teorik, uygulamalı dersler ve atölye uygulamaları ile işletmelerde uygulama veya staj yapabilmek için yeterlilik kazandırmaktadır. Programda giyim üretimi konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayıp çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirilmektedir
Program Yeterlilikleri (Çıktıları): Programla ilgili bilgi, beceri, kavrama, uygulama, analiz, sentez, yaratıcılık ve değerlendirmeye ilişkin 5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazanmış olur. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler;
1. Tekstil ham maddelerini tanır, yüzey özelliklerini tespit eder ve ürüne uygun kumaş ve yardımcı malzeme seçer.
2. Temel sanat bilgisine sahip olup, giysi teknik çizimlerini ve model çizimlerini yapar.
3. Kadın, çocuk ve erkek giyiminin temel kalıpları, model uygulama teknikleri ile şablon kalıplarını ve pastal planını hazırlayabilme becerisine sahip olur. Giysi üretimi ile ilgili makine ve teçhizatı kullanma becerisi kazanır.
4. Mesleği ile ilgili gerekli araç ve gereçleri, konfeksiyon makinelerini tanıma, kullanabilme ve koruyucu bakımını yapabilme becerisi kazanır.
5. Giyim üretimi ile ilgili malzeme kontrolü, kesim, dikim ile kalite kontrol tekniklerini bilir ve uygular.
6. Konfeksiyon, maliyet, kalite standartları, markalaşma ve üretim planlama bilgisine sahip olur.
7. Drapaj tekniği ile giysi kalıbı hazırlayabilir. Giyime uygun süsleme tekniğini seçer ve uygular.
8. Bilgisayar ve bilgi-iletişim teknolojilerini mesleki gelişimini destekleyecek düzeyde kullanabilir.
9. Çevre ve insan sağlığını koruma kurallarına, mesleki etik ilkelerine uyar, insanlarla iyi iletişim kurabilir, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi sahibi olarak gerekli tedbirleri alabilir.
İstihdam Olanakları: . Mezunlar hazır giyim, tekstil ve konfeksiyon sanayinin ilgili dallarında orta kademe yönetici, modelhane departmanında modelist, planlama ve tasarım departmanlarında işletmelerin üretim hatları ile eğitim departmanlarında çalışma olanağına sahiptir. Özel sektörde çeşitli moda evleri, butik ve atölye tarzı alanlarda çalışabilecekleri gibi girişimcilikleri ile kendi butik ya da işletmelerini de açabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş: Programdan mezun olan öğrenciler:
2547 Sayılı Yükseköğrenim kanunun 7.nci maddesinin (e) bendi ile 4702 sayılı Kanunla 45. maddesine eklenen (e) bendi gereği programı başarı ile tamamlayan öğrenciler branş karşılığı olan bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıda isimleri belirtilen Lisans Bölümlerine devam edebilmektedirler.
Giyim Üretim Teknolojisi Programından Mezun Öğrencilerimizin dikey geçiş yapabilecekleri Lisans Programları;
· Moda Giyim Tasarımı
· Moda Tasarımı
· Tekstil Mühendisliği
· Tekstil Tasarım
· Tekstil ve Moda Tasarımı
Mezuniyet Koşulları: Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Eğitim Şekli: Örgün Öğretim