EL SANATLARI BÖLÜMÜ
KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI
Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:
Bölüm Başkanı: Dr. Öğretim Üyesi Gülbin FİDAN
Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu MYO
2.Organize San. Başpınar Şehitkamil/Gaziantep
Tel: 0342 337 11 37
e-posta:gfidan@gantep.edu.tr
Amaç: Kuyumculuk ve Takı Tasarımı programının amacı, Kuyumculuk sektörünün teknik eleman ihtiyacına cevap verebilecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış, Küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içerisinde bulunan, teknolojik gelişmeleri takip edebilen, hayat boyu öğrenme perspektifinde her zaman güncel bilgiyi araştıran, çevresiyle iletişimi kuvvetli, üst yönetimden aldığı emir ve direktifleri alt kademe çalışanlara anlayacakları şekilde aktarabilen, mesleğinin gerektirdiği etik ilkelere uyan, yöneticilik vasfına sahip, sosyal, bilgili, girişimci nitelikli elemanlar yetiştirmektir.
Kazanılan Derece: Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Teknikeri
Derece Seviyesi: Ön Lisans / 5. Seviye Akademik ve Mesleki Yeterlilikler
Kabul ve Kayıt Koşulları: Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması: Başka bir akademik kurumdan YÖK tarafından kabul edilen sistem ile gelen öğrencinin aldığı derslerin içerikleri ve kredileri, GAÜN’de verilen dersin içeriğine ve kredilerine uygun olması ve Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenciye ilgili derslerden muafiyet hakkı tanınır.
Yeterlilik Koşulları Ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 65’er iş günü süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler önlisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Program Profili: 5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı programı, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı teknikeri yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, YÖK’ün ve üniversitenin belirlemiş olduğu zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra, mesleğe yönelik zorunlu ve mesleki dersler ile seçmeli derslerden oluşmaktadır.
Zorunlu dersler, YÖK veya üniversite tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir.
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı programımızın hedefi, sektörün ihtiyacı olan atölyede çalışacak teknik bilgiye sahip işyerini yönetebilecek, mesleki alanda yeni modeller tasarlayarak bilgisayar ortamında modelleme yapabilecek, sürekli gelişen çağdaş uygulama, yöntem ve teknolojilerini takip eden, kazanmış olduğu iş becerilerini kullanarak ortaya koyduğu yeni kreasyonlarla fark yaratabilecek, ulusal ve uluslararası kuyum sektörüne çağın gerektirdiği ilerici, yenilikçi öğrenciler yetiştirmektir.
Program Yeterlilikleri (Çıktıları) : Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler;
Programla ilgili bilgi, beceri, kavrama, uygulama, analiz, sentez, yaratıcılık ve değerlendirmeye ilişkin 5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazanmış olur. Ayrıca;
• Mesleğinde matematik ile ilgili uygulamalar yapabilmek,
• İşletmeyi yönetmek. Çalıştığı işletmenin organizasyon yapısını, yetki sorumluluklarını bilmek, Çevre ve insan sağlığını koruma kurallarına uymak.
• Mesleki etik değerlere uymak ve İnsanlarla iyi İletişim kurmak
• Bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek,
• Kalite güvence ve standartlarını uygulamak,
• Kuyumculuk Temel İşlemlerini yapabilmek, Metal ile prototip hazırlayabilmek
• Kuyumculukta kullanılan yüzey Süsleme Tekniklerini uygulayabilmek,
• Kalıp mumu kullanarak prototip hazırlayabilmek ve Kayıp mum tekniğini öğrenerek hassas döküm yapabilmek
• Temel sanat eğitimi, Desen ve Form kompozisyon derslerini alarak Tasarım derslerine hazırlık yapabilmek ve Kişiye özel takı tasarımı yapabilmek. Farklı materyaller kullanarak kuyum tasarımı ve üretimi yapabilmek
• Belirlenmiş bir konu üzerine takı tasarlayarak ve üreterek Koleksiyon Oluşturmak ve Koleksiyon sunumu yapabilmek
• Araştırma ve değerlendirme / izleme yapabilmek ve Kendisine verilen mesleki bir konu üzerine proje hazırlayabilmek.
• Sanat tarihini araştırarak genel kültürünü geliştirmek ve Takı sanatı tarihi hakkında bilgi sahibi olmak.
• Mücevher taşlarının inceleyerek taşlar konusunda bilgi sahibi olmak.
• Mücevher Taşı İşlemeciliği yapabilmek, Kapşon ve Fasetli mücevher taşı kesimi yapabilmek.
• Mücevher taşı ekonomisi, aranması ve madenciliği hakkında bilgi sahibi olmak.
• Bir takının teknik resmini çizebilmek ve Bilgisayar destekli takı tasarımı yapabilmek.
• Kuyumculuk kimyası hakkında bilgi sahibi olmak
İstihdam Olanakları: Bu programdan mezun olanlar, Kuyumculuk sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü ile ilgili işletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliğine yönlendirilir. İsterlerse önlisans diploması (aynı zamanda USTALIK belgesi ve İŞYERİ AÇMA belgesi yerine geçmektedir.) ile işyeri açabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş: Bu programdan mezun olanlar, Dikey Geçiş Sınavıyla, YÖK’ün belirlediği kriterlere göre lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları: Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Eğitim Şekli: Örgün Öğretim