GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PROGRAMİ

GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ

GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PROGRAMİ

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ

GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PROGRAMI

 

pdfDers Kredileri ve İçerikleri

pdfDers İzleneceleri

 

Ders Ölçme Değerlendirme Formu

 

Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Gülten ŞEKEROĞLU 

Program Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Ayşe SEVGİLİ

 

Gaziantep Üniversitesi, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu

Gıda İşleme Bölümü

Şehitkamil / GAZİANTEP

Tel: +90 342 3371137

E-posta: sekeroglu@gantep.edu.tr

 

 

Programın Genel Bilgileri

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, Gıda kalitesi ve güvenliğini sağlamak için hammaddeden başlayarak, gıda ile temasta bulunan tüm malzemeleri de kapsayacak şekilde, gıdaların üretim ve depolama aşamalarında teknik ve hijyenik şartları sağlayacak şekilde, gıda denetim ve kontrol hizmetlerini sağlayabilecek, bu süreçteki tüm aşamalarda numune alma, alınan numunelerin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizlerini yaparak raporlayabilecek niteliklere sahip teknikerler yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir programdır.

 

Misyon

Gıda Kalite Kontrol ve Analiz Programı olarak, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik personeli yetiştirmek; öğrencilerimize bilimsel düşünceyi benimsetmek, analiz ve kontrol süreçlerinde etkin rol alabilecek bilgi ve becerileri kazandırmak, kamu ve özel sektörün kalite, hijyen ve güvenlik standartlarını karşılayan uzmanlar yetiştirmek temel misyonumuzdur.

 

Vizyon

Gaziantep Üniversitesi’nin köklü akademik geleneği ve değerleri doğrultusunda; Gıda güvenliği ve kalitesi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, yenilikçi, sürekli gelişen ve sektöre yön veren bir program olmak; mezunlarımızın tercih edilen bireyler haline gelmesini sağlamak ve gıda sektörüne katkı sunan öncü bir eğitim kurumu olarak öne çıkmak vizyonumuzdur.

 

Amaç

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, Gıda kalitesi ve güvenliğini sağlamak için hammaddeden başlayarak, gıda ile temasta bulunan tüm madde ve malzemeleri de kapsayacak şekilde, gıdaların üretim ve depolama aşamalarında teknik ve hijyenik şartları sağlayacak şekilde, gıda denetim ve kontrol hizmetlerini sağlayabilecek, bu süreçteki tüm aşamalarda numune alma, alınan numunelerin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizlerini yaparak raporlayabilecek niteliklere sahip teknikerler yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir programdır.

 

Hedefler

Gıda Kalite Kontrolü ve Analiz programı ile; gıdaların bileşimi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri ile kalite kontrolünün belirlenmesinin yanında gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrolleri konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip olmakla gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

 

Kazanılan Derece: Gıda Teknikeri

 

Derece Seviyesi: Önlisans

 

Kabul ve Kayıt Koşulları: Lise ve dengi okul diplomasına sahip olan adaylardan, Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından, TYT (Temel Yeterlilik Testi) Puanı ile ÖSYM tarafından kontenjan dahilinde merkezi yerleştirme gerçekleştirilmektedir.

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir.

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı Önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca 12’şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlanması gerekir.

 

Program Profili: Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, gıda teknikeri yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, gıda teknikerliği mesleği ve genel etiği ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır. Böylece, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı eğitim programı, gıdaların bileşimi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrolleri konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip olmakla gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir. 

 

Program Yeterlilikleri (Çıktıları): Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler;

  1. Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  2. İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
  4. Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
  5. Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  6. Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
  7. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  8. Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
  10. Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  11. Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
  12. Alanı ile ilgili laboratuvarlarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır.
  13. Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir.

İstihdam Olanakları: Bu program mezunları gıda fabrikalarının, üretim, dağıtım, satış, pazarlama, satın alma ve kalite kontrol departmanlarında; Gıda sanayisinin çeşitli sektörlerinde ve hemen her kademesinde; Süpermarketlerin gıda üretim ve gıda kontrol bölümlerinde; Gıda güvenliği denetçisi olarak çeşitli firmalarda; Gıda kalite kontrol sorumlusu olarak yemekhanelerde, pastahanelerde ve benzeri gıda üreten şirketlerde; Gıda malzemesi ambalajlayan şirketlerde; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlıklarında; Büyük firmaların yemek ile ilgilenen bölümlerinde; Okul, kolej, üniversite, hastane, devlet dairesi gibi günlük yemek hazırlayan, alan ve satan yerlerde istihdam edilebilme olanakları vardır.

 

Üst Derece Programı Geçiş: Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve durumunda, Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde; Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Kimya ve Gıda Teknolojisi gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca mezun öğrencilerimiz Açık Öğretim Fakültesinin ilgili bölümlerine devam ederek lisans derecesine sahip olmaktadırlar. 

 

Mezuniyet Koşulları: Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

 

Eğitim Şekli: Örgün Öğretim (Tam zamanlı)

 

Tüm Hakları Saklıdır. © 2025