GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PROGRAMİ

GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ

GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PROGRAMİ

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ

GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PROGRAMI

 

pdfDers Kredileri ve İçerikleri

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Gülten ŞEKEROĞLU

Program ve ve AKTS Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. Ayşe SEVGİLİ

 

Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu

Gıda İşleme Bölümü

Şehitkamil/GAZİANTEP

Tel: +90 342 3371137

e-posta: sekeroglu@gantep.edu.tr

 

Amaç: Programın amacı, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, Gıda kalitesi ve güvenliğini sağlamak için hammaddeden başlayarak, gıda ile temasta bulunan tüm madde ve malzemeleri de kapsayacak şekilde, gıdaların üretim ve depolama aşamalarında teknik ve hijyenik şartları sağlayacak şekilde, gıda denetim ve kontrol hizmetlerini sağlayabilecek, bu süreçteki tüm aşamalarda numune alma, alınan numunelerin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizlerini yaparak raporlayabilecek niteliklere sahip teknikerler yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir programdır.

Bu programın kontenjanı 35 öğrencidir. Bu program mezunları gıda işletmeleri, gıda kalite kontrol ve analiz laboratuvarlarında, araştırma-geliştirme laboratuvarlarında çalışabilirler.

 

Kazanılan Derece: Gıda Teknikeri

 

Derece Seviyesi: Ön lisans

 

Kabul ve Kayıt Koşulları: Lise ve dengi okul diplomasına sahip olan adaylardan, Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından, TYT (Temel Yeterlilik Testi) Puanı ile ÖSYM tarafından kontenjan dahilinde merkezi yerleştirme gerçekleştirilmektedir.

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile dersin içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir.

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

 

Program Profili: 

5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Gıda Kalite Kontrol ve Analizi programı, gıda teknikeri yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, YÖK’ün ve üniversitenin belirlemiş olduğu zorunlu ve seçmeli derslerin yansıra, mesleğe yönelik zorunlu ve  seçmeli derslerden oluşmaktadır.

Zorunlu dersler, YÖK veya üniversite tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir.
Seçmeli dersler, öğrencinin bireysel gelişimi ve yasam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazanılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilen mesleki ve sosyal içerikli derslerden oluşur.

Programda uygulanacak seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri dikkate alınır. Derslerin içerik ve süreleri, yeterlik tablosu, ders bilgi formları, modül bilgi formları ve işlem analizlerindeki açıklamalar doğrultusunda planlanır.
Programdaki ders bilgi formları ve modül bilgi formları eğitim-öğretim planlamasında rehber niteliğinde olup, mevcut koşullara göre hazırlanmıştır. Is hayatında ve teknolojide yaşanan gelişmelerin programlara sürekli yansıtılması için gerektiğinde yeterlik kazandırmaya yönelik olan ders bilgi formları ve modül bilgi formlarında güncellemeler yapılır. Öğrencinin ilgili sektörde yapacağı pratik ve uygulamalı olan is yerlerindeki eğitim, uygulama ve stajları, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esas ve usuller çerçevesinde yapılır.

 

Program Yeterlilikleri (Çıktıları): Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler;

Kimyanın temel kavramlarını, kimyasal hesaplamaları, atom, element ve molekül yapılarını, çözelti hazırlama tekniklerini mesleğinin her alanında kullanır,

Analiz metotlarına uygun olarak taze et ve ürünleri ile kanatlı hayvan ve su ürünlerinin analizlerini yapar.

Analiz metotlarına uygun olarak mikroorganizmaların sayımı ve analizlerini yapar, su ve gida ürünlerinin mikrobiyolojik analizlerini yapar.

Kişisel hijyeni ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını sektörün her alanında uygular, laboratuvarda analiz öncesi/sonrası işlemleri yapar, çözelti hazırlar ve temel analiz tekniklerini güvenli bir ortam sağlayarak uygular.

Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin özelliklerini bilir.

Meyve, sebze ve ürünlerinin analizlerini yapar / değerlendirir.

Analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, hazırlık yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapar.

Bitkisel ve hayvansal yağlarda fiziksel ve kimyasal analizler yapar.

Analiz metotlarına uygun olarak süt ve ürünlerinin analizlerini yapar.

Analiz metotlarına uygun olarak tahıl ve ürünlerinin analizlerini yapar.

Matematiği mesleğinin her alanında iyi bir şekilde kullanır, temel hesaplama tekniklerini kullanabilir.

Çalıştığı işletmenin organizasyon yapısını, yetki ve sorumluluklarını bilir, kalite yönetim ve kalite güvence sistemlerini mesleğinin her alanında kullanır.

Çevre ve insan sağlığını koruma kurallarına, mesleki etik ilkelerine uyar, insanlarla iyi iletişim kurabilir, is sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi sahibi olarak gerekli tedbirleri alabilir.

Araştırma, izleme ve değerlendirme yapabilir ve bilişim araçlarını kullanarak kendini geliştirebilir ve Türk Dilini etkili bir şekilde kullanabilir, tarih hakkında bilgi sahibi olabilir.

 

İstihdam Olanakları: Bu program mezunlarının gıda fabrikalarının, üretim, dağıtım, satış, pazarlama, satın alma ve kalite kontrol departmanlarında; Gıda sanayisinin çeşitli sektörlerinde ve hemen her kademesinde; Süpermarketlerin gıda üretim ve gıda kontrol bölümlerinde; Gıda güvenliği denetçisi olarak çeşitli firmalarda; Gıda kalite kontrol sorumlusu olarak yemekhanelerde, pastahanelerde ve benzeri gıda üreten şirketlerde; Gıda malzemesi ambalajlayan şirketlerde; Tarım ve Köy İşleri ile Sağlık Bakanlıklarında; Büyük firmaların yemek ile ilgilenen bölümlerinde; Okul, kolej, üniversite, hastane, devlet dairesi gibi günlük yemek hazırlayan, alan ve satan yerlerde istihdam edilebilme olanakları vardır.

 

Üst Derece Programı Geçiş: Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği-Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde; Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Kimya, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Teknolojisi ve Tarımsal Biyoteknoloji gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca mezun öğrencilerimiz Açık Öğretim Fakültesinin ilgili bölümlerine 3.sınıftan devam ederek 4 yıllık fakülte muzunu olabilmektedir. 

 

Mezuniyet Koşulları: Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

 

Eğitim Şekli: Örgün Öğretim

Tüm Hakları Saklıdır. © 2024