MAKİNE VE METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
MAKİNE PROGRAMI
Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:
Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Cemile Emel YAZ
Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Şehitkâmil/GAZİANTEP
Tel: +90 342 3371137
e-posta: ekirlangic@gantep.edu.tr
Amaç: Günümüzde sanayinin her sektörü hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu gelişmeye uyum sağlayabilmek için ülkemizin yetişmiş teknik elemanlara ihtiyacı vardır. Makine programı Otomotiv, Makine İmalatı Sektörü, Beyaz Eşya Sektörü, Talaşlı İmalat Sektörü gibi sektörlerde bu ihtiyacı karşılamak amacıyla kurulmuş bir programdır.
Kazanılan Derece: Mezun olunduğunda öğrenciler “Makine Teknikeri” ünvanını almaktadırlar.
Derece Seviyesi: Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları: Makine Programına, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar YGS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Makine Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması: Başka bir kurumdan YÖK tarafından kabul edilen sistem ile gelen öğrencinin aldığı derslerin içerikleri ve kredileri, GAÜN’de verilen dersin içeriğine ve kredilerine uygun olması ve Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenciye ilgili derslerden muafiyet hakkı tanınır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler önlisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Program Profili: Makine sektöründeki ara eleman ihtiyacı göz önüne alınarak 2017-2018 eğitim-öğretim yılında sanayinin isteği doğrultusunda açılmış bir programdır. Bu program YGS-1 puan türü ile öğrenci almaktadır. Programda mesleğe yönelik zorunlu ve seçmeli dersler bulunmaktadır. 2 dönemde yapılan işyeri eğitimi stajlarıyla öğrencilerimiz mesleki açıdan yeterliliklerini arttırabilmekte ve iş hayatlarına daha donanımlı bir şekilde başlayabilmektedirler.
Program Yeterlilikleri (Çıktıları): Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler;
Öğrenciler 2 yıl boyunca almış oldukları dersler ve 2 dönemde yaptıkları işyeri eğitimi stajlarıyla mesleki bilgi ve birikimlerini arttırarak problem çözme becerisine sahip olurlar.
Makine sektörü hakkında güncel bilgi birikimi ve çağın temel sorunları hakkında bilgi sahibidirler.
Mesleğinin gerektirdiği modern araçları kullanabilme yeteneğine sahip olurlar.
Kazandığı bilgi birikimini yazılı ve görsel olarak sunma becerisine sahip olurlar.
Bireysel olarak ve grup olarak sorumluluk alabilme, grup üyeleriyle koordineli olarak çalışma becerisine sahip olurlar.
İstihdam Olanakları: Otomotiv, Makine İmalatı Sektörü, Beyaz Eşya Sektörü, Talaşlı İmalat Sektörü gibi sektörlerde üretim, montaj ve kalite kontrol birimlerinde istihdam edilebilmektedirler. KPSS ile çeşitli kamu kuruluşlarında da çalışabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları: Toplamda 120 AKTS kredisi ders almak ve tümünü başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlamak ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlamak gerekmektedir.
Eğitim Şekli: Örgün Öğretim