KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

pdfDers Kredileri ve İçerikleri

Bölüm Başkanı ve AKTS Koordinatörü:

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Sibel DEMİR KANMAZALP

 

Gaziantep Üniversitesi - Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu

Elektronik ve Otomasyon Bölümü

Şehitkamil/GAZİANTEP

Tel: +90 342 3371137

e-posta: sibeld@gantep.edu.tr

 

Amaç: Bu programın amacı, elektrik ve kontrol sistemleri bir bütün olarak ele alınıp tasarım ve uygulama ile ilgili çözüm üretmek ve endüstriyel uygulama alanlarında kontrol sistemlerinde ihtiyaç duyulan ara insan gücü yetiştirmektir. Ayrıca, güncel üretim teknolojileri ve talaşlı makine üretimi sanayi sektöründe çalışacak nitelikli insan gücü yetiştirilmesi de hedeflenmektedir. 

Program dersleri, Gaziantep Üniversitesi Öğretim üyeleri ve Öğretim görevlileri tarafından yürütülmekte ve Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi alanında piyasada aranır özellikte eğitim ve öğretim verilmektedir.

 

Kazanılan Derece: Kontrol ve Otomasyon Teknikeri

 

Derece Seviyesi: Ön lisans

 

Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Ayrıca Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olup sınavsız geçiş hakkına sahip olan öğrenciler de programımızı tercih edebilmektedir

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması, yatay ve üniversite içindeki geçişler olması durumunda ortaya çıkmakta ve bu da Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ' kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programa kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu derslerden muaf sayılabilir

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

 

Program Profili: Eğitim süresi 2 yıl olan Kontrol ve Otomasyon Programında, Bilgisayar Uygulamaları, Doğru Akım Devre Analizi, Elektrik ve Elektronik Ölçmeleri, Alternatif Akım Devre Analizi, Analog Elektronik, Bilgisayar Destekli Tasarım, Sayısal Elektronik, Elektromekanik Kumanda Sistemleri, Mikroişlemciler/Mikrodenetleyiciler, Pnömatik ve Hidrolik Sistemler, Programlanabilir Denetleyiciler gibi dersleri almaktadırlar. 

 

 Ayrıca 5. ve 6. dönemde toplam intörn programı ile İş Yeri Eğitimi ile öğrencilerin mesleki pratik becerilerin yanı sıra kamu, özel sektör işletmelerindeki işleyiş hakkında bilgi edinmeleri sağlanmaktadır.

 

Mezunların İstihdam Profilleri

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi ön lisans programından mezun olan öğrenciler “Kontrol ve Otomasyon Teknikeri' unvanı alabilecekler ve bu unvanla, fabrikaların imalat süreçlerinde kontrol ile ilgili çeşitli proseslerde çalışma imkânı bulabileceklerdir. Yine, endüstriyel üretim yapan ve otomasyon teknolojilerinin kullanıldığı her alanda tekniker olarak istihdam edilebilecektir

 

Program Çıktıları: Mezunlar Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Üretim ve bilişim cihazlarının, montaj, devreye alma, işletme, bakım, onarım ve programlama görevlerini yürüten kontrol ve otomasyon teknikerinin mesleki yükümlülükleri şunlardır;

 

* Mekanik, elektrikli veya hidrolik ekipmanlarda oluşabilecek sorunları gidermek,

* Tüm proje, kurulum ve onarımlar hakkında teknik destek sağlamak,

* Makine ve ekipmanların kalibrasyon ve bakımını yapmak,

* Yeni otomasyon sistemlerinin etkinliğini ve sürekliliğini değerlendirmek,

* Mevcut ekipman için otomasyon değişim sürecini yönetmek,

* Otomasyon sistemlerinin koruyucu bakım ve güvenlik kontrollerini gerçekleştirmek,

* Otomasyon donanım ve yazılımın konfigürasyon ve kurulumu konusunda yardımcı olmak,

* Elektrik panolarının tasarım, montaj ve devreye alma işlemlerini yürütmek,

* Bilgisayarlı sistemleri kullanarak, kontrol cihazlarını programlamak ve kontrol etmek,

* Çeşitli kontrol sistemlerini devreye sokmak ve işletmek,

* İşçi ve teknisyenlerin çalışmalarını denetlemek,

* Endüstride kullanılan bilgisayarlı sayısal denetimli tezgahların işletim programını hazırlamak,

* Bilgisayar destekli teknik çizimler oluşturmak.

 

Üst Derece Programlara Giriş

Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik Üretim Mühendisliği lisans bölümlerine devam edebilirsiniz.

 

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

 

Eğitim Şekli: Örgün Öğretim

Tüm Hakları Saklıdır. © 2024