NACİ TOPÇUOĞLU MYO KARİYER KONUĞU MUSTAFA TOPÇUOĞLU

  • Anasayfa
  • /
  • Haberler
  • /
  • NACİ TOPÇUOĞLU MYO KARİYER KONUĞU MUSTAFA TOPÇUOĞLU

Haberler

NACİ TOPÇUOĞLU MYO KARİYER KONUĞU MUSTAFA TOPÇUOĞLU
Tarih : 13-12-2018

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz ile Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu kariyer günleri etkinliğinde öğrencilerle bir araya geldi.

DOÇ. DR. YILMAZ: ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN EN İYİSİYİZ
GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen kariyer günleri etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Naci Topçuoğlu MYO Müdürü Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Naci Topçuoğlu MYO’nun uyguladığı Trimester Eğitim Sisteminin Üniversite-Sanayi işbirliğinin en iyi modeli olma özelliğiyle Türkiye’de örnek gösterildiğini vurguladı. Doç. Dr. Yılmaz, Türkiye’de 6 dönem eğitim yapan ve Organize Sanayi Bölgesinde kurulmuş olan ilk meslek yüksekokulu olduklarını belirterek, “Bu özelliğimizle 900 kadar meslek yüksekokulu içerisinde çok ayrıcalıklı bir konuma sahibiz. Öğrencilerimiz iki dönemlerini fabrikalarda bizzat çalışarak geçiriyor. Bu nedenle de kolaylıkla iş buluyorlar. Böyle bir okulu Gaziantep’e kazandırdıkları için Topçuoğlu Ailesine teşekkür ediyoruz” dedi.

GAÜN Naci Topçuoğlu MYO Müdürü Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, Gülsan Holding’in kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği aşamaları anlatan Mustafa Topçuoğlu, öğrencilere başarılı olmak için hayatı sevmelerini, hedef belirlemelerini, mücadeleci olmalarını ve cesaretle risk almalarını istedi. Gülsan Holding’in kuruluşundan günümüze kadar süren gelişimini anılarıyla birlikte paylaşan Mustafa Topçuoğlu ülke ve kent ekonomisine sağlanan katma değerler hakkında da bilgi verdi.

 

 

MUSTAFA TOĞÇUOĞLU: BAŞARI ODAKLI ÇALIŞIN
Öğrencilerle tecrübelerini paylaşan Topçuoğlu, “1984 yılında Turgut Özal’la birlikte ekonomide rejim değişti. Döviz serbest oldu. Yatırım ve ihracatın önü açıldı. O dönemde Irak’la 1 milyar dolar petrol karşılığı bir serbest ticaret anlaşması yapıldı. Biz Irak’a bir milyar dolarlık mal satacağız. Bunun karşılığında da iki yıl sonra Irak’tan petrol alacağız. İhaleler açıldı. Biz de o sırada üretime yeni başlıyoruz. Biz de Basra’daki bir gübre fabrikasının çuval ihalesine davet edildik. İhale günü geldi, ben Basra’ya gideceğim. Ama bugünkü gibi ulaşım imkanı yok. Uçakla önce Ürdün’e gittim. Oradan bir araç kiralayarak Basra’ya vardım. Basra tam İran Irak sınırında, savaşın olduğu bölgeye çok yakın. Fabrikaya gittim. Geceyi geçirecek bir yer yok. Şehirden 40 km uzakta bir yer. Bana bir sığınakta kalabileceğimi söylediler. Silah seslerinin altında geceyi orada geçirdim. Ertesi gün ihaleye benden başka katılan olmadı. Çünkü savaş bölgesi olduğu için kimse gelmemişti. Dolayısıyla ihale de bizde kaldı. 3 milyon 260 bin dolarlık bir iş. Hayal edemeyeceğimiz bir rakam. O zamanlarda Türkiye’nin toplam ihracatı 25 milyar dolar civarında. Kapasitemizin tamamı kadar bir iş. Bu ihalenin ardından hemen kapasite artışına gittik” dedi.

Öğrencilere, cesaretli olmayı, risk almayı ve mücadele etmeyi tavsiye eden Topçuoğlu, “O gün tüm riskleri göze alarak savaş bölgesine gitmeseydim, belki bugün bu seviyede olmazdık. Çünkü biz o fabrikanın ihalesini aldıktan sonra, Irak’taki 6 gübre fabrikasının tamamının torba ihtiyacını karşıladık. Kimsenin gitmediği bir dönemde orada biz olduğumuz için her zaman bize pozitif ayrımcılık yaptılar. Sürekli yeni yatırımlarla da kapasitemizi büyüttük. Aylık 1 milyon torba kapasitesiyle başlayan Gülsan Sentetik’te bu gün aylık 30 milyon adet çuval üretim kapasitemiz bulunuyor. Bu başarıda ülke ekonomisinin önünü açan Özal’ı rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“HALI SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNE ÖNCÜLÜK ETTİK”
Gülsan olarak Gaziantep’in dünya halı üretim merkezi olmasına da öncülük ettiklerini söyleyen Topçuoğlu, “1994 Yılında Gaziantep’in toplam halı ihracatı 30 milyon Dolar idi. Halı üretiminde akrilik ve yün iplik kullanılırdı. Gülsan olarak, o dönemde halı üreticilerinin karşı çıkmalarına rağmen risk alarak polipropilen iplik yatırımı yaptık. Halıcılar PP ipliği kullanmadı. Hatta bir halıcıya bu ipliği satmak için götürdüğümde, ipliği elinin tersiyle kenara iterek, ‘Boş ver ipliği. Sen ne içersin onu söyle’ dedi. O zaman moralimiz çok bozuldu ama yılmadık. Bunun üzerine bir halı tezgahını kiralayarak PP iplikle halı dokuduk. Halı çok büyük talep gördü. Ve tüm halıcılar bu ipliği kullanmaya başladı. Yıllar içerisinde biz büyüdük, halı sektörü büyüdü, teknoloji değişti. Bu yıl Gaziantep halı ihracatında 1,5 milyar doları yakalayacak ve bunun yüzde 90 polipropilen halıdır. Biz Gülsan olarak risk alarak bu şehrin gelişimine, bu sektörün büyümesine öncülük ettik” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en önemli konusunun eğitim olduğunun önemine değinen Topçuoğlu, herkesin imkanları ölçüsünde eğitime katkı sunması gerektiğini söyledikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geleceğimiz eğitime bağlı. Siz gençler ülkenin geleceğisiniz. Sizler ne kadar hayata hazır olursanız, ülke o kadar başarılı olur, güçlü olur. Bugün komşularımıza baktığımızda, bunun önemini daha iyi kavrıyoruz. Eğer güçlü bir duruşumuz olmasa, yetişmiş insan gücümüz olmasa, yenilikler yapamazsak, teknolojimizi geliştiremezsek, ülkemiz için fedakârlık etmezsek Irak gibi, Suriye gibi oluruz. Onun için sadece bireysel hayatlarımız ve ailelerimizin geleceği değil tüm toplumun geleceği önemli. Size düşen, öncelikle okulunuzu en iyi şekilde bitirmek. Sonra çalışma hayatına başlayınca işinizi en iyi şekilde yapmak. Bu arada işinizle ilgili meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarında görev alın. Sosyal sorumlulukların içinde yer alın.”

Topçuoğlu ailesinin sosyal sorumluluk projelerini de anlatan Mustafa Topçuoğlu, “Bu şehirde üretim yapan, bu şehirde kazanan bir aile olarak topluma karşı sorumluluklarımız olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. Naci Topçuoğlu MYO, Ali Topçuoğlu Otomotiv Endüstri Meslek Lisesi, Vedat Topçuoğlu Anadolu Lisesi, İnayet Topçuoğlu Hastanesi, Ali Topçuoğlu Cami, Mustafa Topçuoğlu Cami ve Kilis’te yaptırdığımız 200 kişilik kız öğrenci yurdu sosyal sorumluluğumuzun gereğidir. Bunun yanında tüm çalışanlarımızın üniversitede okuyan tüm çocuklarına sayı sınırı olmaksızın burs veriyoruz” dedikten sonra, sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini ifade etti.

Aynı zamanda Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi de olan Mustafa Topçuoğlu, tüm öğrencileri maça davet ederken, sporun önemine dikkat çekerek kent için Gazişehir Gaziantep kulübünün önemini şu sözlerle açıkladı, “Gazişehir olarak hedefimiz Süper Lig. Çünkü takımımızın Süper Ligde olması şehrin vizyonu ve gelişimi açısından çok önemli. Önümüzdeki yıl inşallah Süper Ligde mücadele edeceğiz”.

OSB ve Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Okul Müdürü Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz ile öğretim üyeleri söyleşinin ardından okulun atölyelerini gezdi.

Tüm Hakları Saklıdır. © 2024